fr | nl

Contactvocht

Oorsprong en definitie

Humidité de contactContactvocht is vocht dat ontstaat als een buitenmuur in rechtstreeks contact staat met (vochtige) aarde. Het gaat hier dus vooral om ingegraven kelders, garages...

Wij bieden u een praktische, snelle en betaalbare oplossing door van binnenuit te werken. Afbraakwerken of de aanleg van een nieuw terras zijn niet nodig om de vochtproblemen te verhelpen.

Contactvocht kan u o.a. aan volgende symptomen herkennen:

  • vochtplekken en schimmel op de muren
  • pleister komt los van de muren
  • behangpapier komt los
  • luchtbubbels in de geverfde muren
  • witte zoutvlekken
  • vervormde plinten
  • hoge vochtigheidsgraad in het huis met een geur van schimmel

Diagnose

Image humiditéZoals steeds is een juiste diagnose vereist vooraleer met de vochtbehandeling te beginnen. Om een perfect resultaat te bekomen, moet men immers precies weten wat de oorsprong is van het vochtprobleem.
Het dient tot niets een muur waterdicht te maken indien het probleem te wijten is aan een slechte ventilatie, onvoldoende isolatie of een lek in een waterleiding of afloop.

De behandeling van contactvocht

De meeste efficiënte behandeling van contactvocht bestaat er in een vochtwerende afschermlaag te creëren over de gehele oppervlakte van de muur die in contact staat met buitengrond.
Deze afschermlaag wordt bekomen door het inspuiten van een hydrogel over de hele breedte van de muur.
Onze hydrogel is een hars dat bestaat uit twee bestanddelen. De hydrogel wordt onder druk in de boorgaten die we maken aan de basis van de muur ingespoten.

Met dit procédé hoeft u geen 6 maanden tot een jaar te wachten tot de muur volledig opgedroogd is, vooraleer u de afwerkingslaag aanbrengt.

Behandelingsprocedure

  • Humidite de contact schémaBij het begin van de werken schermen we uw huis af tegen stof en ander vuil. Vloeren, muren en meubels die niet verplaatst kunnen worden, worden afgedekt.
  • Het door vocht beschadigd pleisterwerk kan niet gerecupereerd worden en wordt dus verwijderd tot op de hoogte van de vochtigheid.
  • We boren opeenvolgende rijen injectiegaten teneinde een injectieraster te bekomen op het volledige stuk van de muur dat in rechtstreeks contact staat met de aarde. De boorgaten zijn ongeveer 20 cm van elkaar verwijderd. Deze afstand wordt aangepast in functie van de eigenschappen en de staat van de muur. De boordiepte bedraagt 2/3 van de dikte van de te behandelen muur.
  • We injecteren de hydrogel in verschillende keren. De ingespoten hydrogel, die dezelfde viscositeit heeft als water, dringt de muur volledig binnen langs alle voegen, gaatjes en gebreken. Na ongeveer 1 minuut gaat de hydrogel polymeriseren en zich omvormen tot een soepele vochtwerende gel. Via elk boorgat wordt er verschillende keren hydrogel onder druk ingespoten, tot volledige verzadiging van de muur. De verschillende lagen hydrogel zorgen ervoor dat de muur over zijn volledige dikte het water definitief blokkeert.


Première injection  Deuxième injection  Troisième injectionQuatrième injection

  • De blote bakstenen muur wordt perfect schoongemaakt en voorzien van een beschermingslaag tegen hygroscopische zouten. Deze zouten die zich in vochtige muren bevinden, kunnen immers migreren en zich een weg banen door een nieuwe pleisterlaag. Ze vangen dan het vocht op dat zich in de lucht bevindt en vormen vochtvlekken aan de buitenkant van de muur, daar waar de binnenmuur volledig droog is. De beschermende cementlaag laat toe dat het resterende vocht langzaam verdampt. Dankzij deze vochtregulering kan de afwerking heel snel gebeuren: na een drietal weken al kan u de muur afwerken met pleister, verf of Gyproc.